Een airco als verwarming gebruiken om op je gasrekening te besparen!
In dit artikel lees je hoe je bespaart op je gasrekening doormiddel van een airco.22 January 2025
Een airco kan ook gebruikt worden als verwarming, en dit kan aanzienlijk besparen op je gasrekening. Dit komt door het principe van een warmtepomp, waarop airco's (en warmtepompen) gebaseerd zijn. Hier is hoe het werkt en waarom het besparen oplevert:
Hoe werkt een airco als verwarming?
- Warmtepomptechnologie: Een airco die kan verwarmen, werkt in feite als een lucht-lucht warmtepomp. Het onttrekt warmte aan de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen, en transporteert deze naar binnen om je huis te verwarmen.
- Efficiëntie (COP): Warmtepompen hebben een hoge efficiëntie omdat ze niet direct warmte genereren, zoals een gasboiler of elektrische kachel. In plaats daarvan verplaatsen ze warmte. Voor elke kWh elektriciteit die een airco verbruikt, kan deze tot 3 à 5 kWh aan warmte leveren. Dit betekent dat de coëfficiënt van prestatie (COP) tussen 3 en 5 ligt, afhankelijk van het model en de buitentemperatuur.
- Werking bij lage temperaturen: Moderne airco's kunnen effectief verwarmen bij buitentemperaturen tot -10°C of zelfs lager. Dit maakt ze geschikt voor een groot deel van het jaar.
Waarom bespaar je op je gasrekening?
- Lagere energieprijs per eenheid warmte:
- Gas: Bij het gebruik van gas voor verwarming, zoals met een cv-ketel, haal je doorgaans een rendement van 90-95%. Voor elke kubieke meter gas (met een energie-inhoud van ongeveer 9,8 kWh) betaal je de huidige gasprijs.
- Elektriciteit: Hoewel elektriciteit per kWh vaak duurder is dan gas, zorgt de hoge COP van de airco ervoor dat je minder kWh elektriciteit nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.
- Gas: Bij het gebruik van gas voor verwarming, zoals met een cv-ketel, haal je doorgaans een rendement van 90-95%. Voor elke kubieke meter gas (met een energie-inhoud van ongeveer 9,8 kWh) betaal je de huidige gasprijs.
- Geen gasverbruik: Door over te schakelen naar een airco voor verwarming, verbruik je minder of zelfs helemaal geen gas voor verwarming, wat direct je gasrekening verlaagt.
- Flexibele inzet: Een airco kan gericht ruimtes verwarmen. Dit is efficiënter dan een centraal verwarmingssysteem dat het hele huis moet verwarmen, ook ruimtes die je misschien niet gebruikt.
Wanneer bespaar je het meest?
- Goed geïsoleerde woning: Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energie je nodig hebt, en hoe meer voordeel je haalt uit de efficiëntie van een airco.
- Laag stroomtarief: Als je zonnepanelen hebt of gebruik maakt van een gunstig stroomtarief, kan de besparing nog groter zijn.
- Milde wintermaanden: In perioden met milde temperaturen werkt de airco efficiënter, omdat het makkelijker is om warmte uit de buitenlucht te halen.
Zijn er nadelen?
- Investering: Het aanschaffen en installeren van een airco met verwarmingsfunctie kost geld.
- Afhankelijkheid van elektriciteit: Als elektriciteit duurder is dan gas (bijvoorbeeld bij sterk fluctuerende energietarieven), kan de besparing kleiner zijn.
- Niet altijd geschikt voor extreme kou: Bij zeer lage temperaturen kan het rendement van een airco afnemen, al zijn er modellen die hier goed mee om kunnen gaan.
Door slim gebruik te maken van een airco als verwarming, kun je op jaarbasis flink besparen op je gasverbruik, en daarmee op je energiekosten. Het is bovendien een stap richting een duurzamer huishouden, vooral als je groene stroom gebruikt.
Meer artikelen
- Wat kost een thuisbatterij?
- Dynamisch energie contract in combinatie met een thuisbatterij.
- Is het verwarmen met een airco zuiniger dan met een CV ketel?
- Waarom valt mijn omvormer steeds uit?
- Kan ik een thuisbatterij zelf monteren?
- Heb ik loadbalancing nodig voor mijn laadpaal?
- Een airco als verwarming gebruiken om op je gasrekening te besparen!
- De voordelen van een thuisbatterij.
- Hoe werkt een thuisbatterij?
- Portait installeren op platte daken met Esdec FlatFix Fusion.
- Wat is een N-type zonnepaneel?
- Waarom kiezen voor URE zonnepanelen?
- Waarom is een omvormer altijd lager van vermogen dan het totaal vermogen van de zonnepanelen?
- BTW Zonnepanelen 2023 | De volledige uitleg
- Enphase IQ8M
- Gemiddeld Energieverbruik Per Woningtype/Aantal Personen
- Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
- Wat kost een warmtepomp?
- Wat kosten zonnepanelen?
- Hoe werkt een warmtepomp?